Zwangerschap

Zwanger

Ben je zwanger? Gefeliciteerd!

Vanaf zes weken zwangerschap kun je je bij ons aanmelden. Rond acht weken kom je voor het eerst bij ons op controle. Dit is een kennismakingscontrole, waarbij we een aantal gegevens van je noteren en je informatie geven over voeding en prenatale screening. Tijdens deze controle maken wij een echo om te kijken of we een hartje zien kloppen. Voor een duidelijk beeld is het belangrijk dat je met een volle blaas komt. In principe maken we de echo via de buik. Mocht het beeld hierbij geen duidelijkheid geven vragen we je of we met een vaginale echo mogen kijken. Deze afspraak duurt ongeveer 45 minuten.

Na de eerste controle krijg je een afspraak voor het maken van de termijnecho. Bij deze echo kijken we hoever je zwanger bent, en wat de uitgerekende datum is. De termijnecho vind plaats als je tien weken of verder zwanger bent. Bij deze termijn kunnen we het kindje het beste opmeten. Ook bij deze echo hebben we beter beeld bij een volle blaas. Als jullie dat willen geven we bij deze afspraak nog meer informatie over prenatale screening, en vragen we de onderzoeken die jullie willen aan. Ook deze afspraak duurt 45 minuten.

Tijdens een volgende controle gaan we verder kijken naar jouw gezondheid en die van je partner (dit noemen we de intake). Als er bijzonderheden zijn over jullie gezondheid, die van eerdere kinderen of familie, is het handig daar informatie over mee te nemen. Bij een tweede of volgende zwangerschap bespreken we ook hoe een vorige zwangerschap en bevalling verliep. Deze afspraak kan zowel op de praktijk als telefonisch plaatsvinden, en duurt ook ongeveer 45 minuten.

Vanaf de intake kom je iedere vier weken bij ons. Aan het einde van de zwangerschap kom je vaker op controle. Tijdens deze controles meten we je bloeddruk, wegen we je en controleren we de groei van het kindje en de hartslag. Deze controles duren ongeveer een kwartier.

In plaats van de controles van een kwartier krijg je bij ons ook de mogelijkheid deel te nemen aan Centering Pregnancy. Deze vorm van zwangerschapsbegeleiding bestaat uit 9 controles van 2 uur tijdens de zwangerschap, en 1 controle na de bevalling. Naast dat je bloeddruk wordt gemeten en we de hartslag en groei van de baby controleren, is er tijdens deze 2 uur ruimte om met andere zwangeren over verschillende onderwerpen te praten. Je krijgt meer informatie over Centering Pregancy tijdens de eerste keer dat je bij ons op controle komt.

Als er complicaties optreden, overleggen we, of verwijzen we je naar de gynaecoloog.

Ook buiten de controles om zijn we voor je bereikbaar. Heb je vragen, wil je iets bespreken of gaat er iets niet goed, dan kun je ons altijd bereiken op 06 47 077 500.