Bevalling

Zwanger

Aan het einde van de zwangerschap krijg je van ons uitleg over wat je kunt verwachten rond de bevalling en wanneer je ons moet bellen. Als de zwangerschap zonder complicaties verloopt, mag je vanaf 37 weken onder begeleiding van een van ons bevallen. De bevalling kan thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) plaatsvinden. Voor een poliklinische bevalling kun je kiezen uit Hardenberg of Emmen. Als er tijdens de bevalling iets niet goed gaat, word je tijdens de bevalling naar de gynaecoloog verwezen.

Het is ons streven tijdens de bevalling zoveel mogelijk bij je te blijven. Als dit niet lukt, is het mogelijk om al vroeg een kraamverzorgster te laten komen, zodat je niet alleen bent.

Het is mogelijk om op de kruk en in bad te bevallen, dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis. Heb je bijzondere wensen, geef deze dan bij ons aan. Dit kan al in de zwangerschap doormiddel van een geboorteplan. Als de bevalling goed verloopt kunnen we zoveel mogelijk met je wensen rekening houden. Vrouwen die bevallen weten vaak heel goed wat het beste is om te kunnen ontspannen. En goed kunnen ontspannen is belangrijk om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Na de bevalling krijg je, als het goed gaat met de baby, deze gelijk bij je op de buik. De baby blijft dan in ieder geval het eerste uur na de geboorte vlak bij je. Dit geeft de mogelijkheid om kennis te maken en, als je borstvoeding gaat geven, voor het eerst aan te leggen.

Wij willen graag iedereen de mogelijkheid bieden in bad te bevallen; ook als je zelf geen bad in huis hebt. Daarom heeft de praktijk een bevalbad aangeschaft. Deze kun je huren voor 75 euro, inclusief beschermhoes. Mocht je het bad niet gebruiken tijdens de bevalling dan nemen wij de hoes terug (mits in de verpakking), en krijg je 50 euro retour. Wil je het bad huren of meer informatie over bevallen in bad? Neem dan contact met ons op, of stel je vraag tijdens het spreekuur.